fiza damia yummy

Followers

Rabu, 29 Jun 2011

Step by Step, Apam Polkadot Versi Ladybird


Ok hari tu ada janjikan nak kongsi step by step nak buat apam polkadot nie kan.Ramai yag tanya macam mana nak buat.Susah ke?Memang susah sikit la pada yang tak pandai buat..Tapi jika ada minat mesti boleh buat.K Kat bawan nie saya share resepi dulu..



Bahan-Bahan:-)3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus -
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna-Hitam,merah dan warna asal adunan




Cara-cara:-)

  • Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  • Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  • Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  • Picitkan blueberry filling secukupnya.
  • Picitkan lagi adunan yang sama warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  • Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.






Buat apam ni sama proses nak buat apam polkadot..
Proses nk lukis Ladybird....Amik piping bag berisi adunan kaler hitam.
Buat garis melintang cam pic kt atas

Gunakan kaler yg sama & pipe kn hgga memenuhi semua ruang kt bahagian atas tu
Buat plak garis menegak cam pic kt atas


Then, buat dot2 la... ikut la bnyk mana dot2 nk
Pastu, amik piping bag berisi kaler ori.. pipe kn 2 dot kt atas tuk buat mata dia
Amik piping bag kaler hitam lak. Pipe kan kt tengah2 dot yg kaler ori/putih tu
haaaa... jd dh mata dia.. Lengkap la Ladybird kita

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Recent Posts

Terdapat ralat dalam alat ini

RECENT VISITORS

Jalan-jalan Sambil Minum..Nah Segelas Kopi